Kimler Mentor Olabilir?

kimler-mentor-olabilir

‘’Kimler, kimler ‘’Mentor’’ oluyor, ben mi olamayacak mışım?’’ demeyin. Gelin görün ki Mentor olmanın da bazı görünmeyen kuralları var. Bir kere Mentor neydi onu hatırlayalım.

Geleneksel olarak, “mentor” terimi bizim için “beyaz saçlı bilge bir adam veya rehber” i çağrıştırabilir. Aslında, sıklıkla akıl hocası olarak da kullanılan mentor kelimesinin kökeni Homeros’un Odyssey destanından geliyor. Truva savaşı için ayrılmadan önce Odysseus, oğlunu ve tüm mülkünü arkadaşı Mentor’a emanet eder. Mentor, genç Telemachus’a en iyi şekilde eğitilmiş ve yetişmiş olması için rehberlik eder.

Mentorluk, mentorun mentorluk alan kişiye (menti) önemli bilgi, düşünce, iş deneyimlerini aktararak rehberlik yaptığı, karşılıklı gelişim odaklı bir ilişkidir.

Günümüz iş dünyasında  mentor,  daha fazla bilgi ve deneyime sahip olduğu genç profesyonelin kariyerini yönlendirmeye, onunla bilgi ve görüşlerini paylaşarak gelişimini desteklemeye istekli kişi olarak düşünülebilir.

Bu bilgilere göre kimler Mentor olabilir derseniz;

Mesela;

  • Mentisine göre daha deneyimli ve organizasyonel olarak daha üst seviyede yönetsel rolde ya da konusunda çok derin ve nadir olan bir teknik uzmanlığa sahip olan,
  • Menti ile aynı organizasyonda hiyerarjik ilişkide olmayan,
  • Kurum içinde bilgi, deneyim ve davranışları ile rol model olan, kurum kültürü ve değerleri doğru şekilde temsil eden,
  • Mentorluk ilişkisi içinde emek verme, gelişmeye ve geliştirme motivasyonu yüksek olan,

kişiler mentor olabilir.